2012. szeptember 3., hétfő

A napfény városa

Szeged


Szeged situas apud la rivero Tisza, proksime de la serba kaj rumana landlimo, sude de la riverenfluo de Maros. La pli granda parto de la urbo situas ĉe la okcidenta parto de la rivero, kaj la ĝardenurbeca novszegeda parto ĉe la orienta bordo. La loka industrio estas fama pri la prilaborado de viando kaj la agrikultura produktado. Multaj pensas pri Pick szalámi kaj paprika, kiam ili pensas pri Szeged. La klimato estas aparte favora por la kultivado de paprika, ĉar ju pli da suno ĝi ricevas, des pli bonkvalita estas la papriko.
La urbo havas viglan studentan vivon. Pli ol 30.000 universitataj studentoj povas elekti de multaj noktaj kaj kulturaj programoj. En la Dóm-placo, antaŭ la Fogadalmi-preĝejo ekde la 1930-aj jaroj estas organizita la Szegedaj Subĉielaj Ludoj, kio estas ĝis nun unu de la plej gravaj kulturaj programoj de la urbo. En la ĉirkaŭaj konstruaĵoj troviĝas universitataj institutoj, episkopa sidejo kaj Teologia Akademio.
La plej malnova monumento de la urbo estas la Dömötör-turo, kio estas turo de 12 jarcenta preĝejo, hodiaŭ estas babtakapelo. La serba preĝejo estis finita en 1778.
Unu de la plej famaj szegedaj loĝantoj estas Gyula Juhász poeto, kaj Jenő Huszka muzikverkisto. Szent-Györgyi Albert, Nobel-premiita profesoro prilaboris la metodon de la produktado de C-vitamino en la Szegeda Sciencuniversitato.
Szeged
Szeged a Tisza partján fekszik, nem messze Szerbia és Románia határától, a Maros torkolatától kicsit délre. Szeged nagyobb része a folyó nyugati oldalán fekszik, a kertváros jellegű újszegedi rész, pedig a folyó másik partján terül el.
A helyi ipar híres a húsfeldolgozásáról és mezőgazdasági termeléséről. Szegedet legtöbben a Pick szalámival és a paprikával társítják. A klíma különösen kedvez a paprika termesztésének, hiszen a fűszer annál jobb minőségű, minél több napsütést kap.
A Dóm téren, a Fogadalmi-templom előtt az 1930-as évektől rendezik a Szegedi Szabadtéri Játékokat, amely ma is a város legfontosabb kulturális programja. A környező épületekben egyetemi intézmények, püspöki székház és Hittudományi Akadémia működik.
A város legrégebbi műemléke a Dömötör-torony, ami egy XII. századi templom tornya, ma keresztelőkápolna. A szerb templom 1778-ra készült el, a helyi rácok rendelésére.
Szeged híres szülötte többek között Juhász Gyula költő és Huszka Jenő zeneszerző. A város egyetemén dolgozta ki a C-vitamin előállításának korszerű módját Szent-Györgyi Albert, Nobel-díjas professzor.
A város élénk diákélettel rendelkezik, az egyetemen tanuló több, mint 30.000 diák színes éjszakai és kulturális programok közül válogathat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése